Contemporary to Colorado

Stone accents bring retro into the modern

Project

Contemporary to Colorado

2010, Colorado Award for Remodeling Excellence, 2nd Place Winner, Details

The owners moved to Colorado from California. They loved the lot, setting, house and mountain views, but did not like the very cool, monotone and contemporary style of their living area. They wanted to bring the surrounding Colorado mountain environment inside and warm up the space.

What We Did

  • The existing contemporary entertainment center was replaced with a new cultured stone entertainment center, warmed by Rustic Cherry cabinets, a faux suede niche and rough sawn timber posts. Keeping the arch and pillar design but reducing the “bulk” of the structure, the room feels more spacious
  • Stone continues to the Entry side of the entertainment center and is further augmented with a faux suede art niche, enhancing the mountain feel
  • Creative use of the existing fireplace design, by filling in the open “cage” structure and wrapping it with cultured stone veneer and replacing the marble tile and blue-gray glass with a natural flagstone cap and log set creates an open “mountain” fireplace
  • Hard to reach shelves and a plain drywall stairwell were given more interest by using cultured stone veneer matching the entertainment center and fireplace
  • Faux painting the exiting front door and stair railings with a Rustic Cherry grain and refinishing the stairs in hardwood warmed and enriched the existing wood tones
  • Earth tone paint colors drawn from the colors in stone and moss are used to further enhance the desired “mountain” atmosphere
  • Upper and lower levels are given separation using natural stone steps
Most Recent Projects